Vanliga frågor

Hur lämnar man in föremål till SLIPAT? Du kan lämna in i vår självserviceskrubb på Alhem i Skellefteå som är öppen dygnet runt för att du ska kunna komma förbi när det passar dig. Du kan också lämna och hämta hos våra samarbetspartners i Skellefteå eller skicka föremål till mig. Läs mer

Hur ofta bör man slipa sina köksknivar? Den frågan är svår att svara på då skärpan påverkas av så många faktorer. Det är givetvis beroende på användningsgrad, underhåll och kvalitet på knivarna. Enklaste svaret är att slipa knivarna när de inte är så vassa som du vill ha dem! 1-2 gånger per år räcker för de flesta köksknivar i ett normalt hemmakök. Jag kan inte nog betona hur stor skillnad regelbundet underhåll och bra knivförvaring gör för att knivarna ska hålla sig vassa länge. Läs mer om underhåll och förvaring här.

Hur lång tid tar det att få tillbaka sina slipade föremål?
I de flesta fall så är dina föremål klara inom 24-48 timmar. Vissa tider kan väntetiden vara något längre. Du får alltid en beräknad väntetid i ditt verifierings-sms. 

Är det värt att slipa sin gamla/billiga kniv?
Kortfattat ja! Alla knivar går att slipa. Alternativen är att fortsätta använda sin gamla kniv i nuvarande skick, köpa en ny eller att slipa den. Dina knivar blir efter slipning hos mig så gott som alltid vassare än när de var nya. 

Slipar du Globalknivar och andra japanska knivar?
Ja! Global är det vanligaste märket jag slipar. Japanska knivar mår bäst av att slipas för hand på vattenstenar, vilket jag använder.

Slipar du tandade knivar (brödknivar)?
Ja, men utför inte full omtandning.

Lagar du trasiga knivar, brutna spetsar mm?
Ja.  Då det helt enkelt tar längre tid att åtgärda tillkommer en tilläggskostnad.
Lagning och omprofilering är det jag främst använder maskiner till. Själva slipningen av eggen på knivar sker alltid för hand. Vid lagningar av hack och skador ingår även viss urtunning av kniven för att behålla skäregenskaperna.

Slipar du skär till hårklippningsmaskiner?
Nej tyvärr inte ännu, men får se om jag kan erbjuda slipning av dem framgent.

Hur lång tid tar det att slipa en kniv?
Ca 5 minuter för en normalslö kökskniv. 

Kan man skicka in sina knivar för slipning?
Ja! Läs mer hur du går tillväga.