Vanliga frågor

Hur lämnar man in föremål till SLIPAT? Du kan lämna in i vår självservice på Alhem i Skellefteå som är öppen dygnet runt. Så bara att komma förbi när det passar dig! Du kan också lämna och hämta hos våra samarbetspartners i Skellefteå eller skicka föremål till mig. Läs mer

Hur ofta bör man slipa sina köksknivar? Den frågan är svår att svara på då skärpan påverkas av så många faktorer. Det är givetvis beroende på användningsgrad, underhåll och kvalitet på knivarna. Enklaste svaret är: Slipa knivarna när de inte är så vassa som du vill ha dem!

1-2 gånger per år räcker för de flesta köksknivar i ett normalt hemmakök. Jag kan dock inte nog betona hur stor skillnad regelbundet underhåll och bra knivförvaring gör för att knivarna ska hålla sig vassa längre. Läs mer om underhåll och förvaring här.

Hur lång tid tar det att få tillbaka sina slipade föremål?
I de flesta fall så är dina föremål klara inom 12-48 timmar. Vissa tider kan väntetiden vara något längre. Du får alltid en beräknad väntetid i ditt verifierings-sms. 

Är det värt att slipa sin gamla/billiga kniv?
Kortfattat ja! I stort sett alla knivar går att få vassa, men dyrare/bättre knivar i bättre stål håller generellt sett skärpan längre (och går att få vassare).

Alternativen som jag ser det är att fortsätta använda sin gamla kniv i nuvarande skick, köpa en ny eller att slipa den befintliga. Dina knivar blir efter slipning hos mig så gott som alltid vassare än när de var nya. 

Slipar du Globalknivar och andra japanska knivar?
Ja! Global är det vanligaste märket jag slipar. Japanska knivar mår bäst av att slipas för hand på vattenstenar, vilket jag primärt använder. Jag använder bara maskiner när det är mycket material som behöver slipas bort (t.ex. vid skador i eggen)

Slipar du tandade knivar (brödknivar)?
Ja, men utför inte full omtandning.

Lagar du trasiga knivar, brutna spetsar mm?
Ja! Lagning och omprofilering är det jag främst använder maskiner till. Själva slipningen av eggen på knivar sker alltid för hand. Men trots maskinhjälp så tar det längre tid att åtgärda och det är därför det tillkommer en tilläggskostnad.

Slipar du skär till hårklippningsmaskiner?
Ja, jag slipar skär till hund/frisör. Har ännu inte utrustning för större skär till får och häst.

Slipar du keramiska knivar?
Ja, jag slipar en ny egg på dem, men jag lagar inte keramiska knivar med större skador.

Hur lång tid tar det att slipa en kniv?
Det varierar en del då knivens skick, tjocklek, typ av stål samt utformning påverkar detta i olika grad. 3-6 minuter för en kökskniv är normalt för mig.

Kan man skicka in sina knivar för slipning?
Ja! Läs mer hur du går tillväga.